Orsaker till ryggsmärtor är många och ibland komplexa. Därför måste behandling anpassas individuellt och ses i helhetsperspektiv. Faktorer som i hög grad spelar in är vardagsaktivitet, hållning, ensidig belastande vardag, träning, stress samt generell livsstil.

Lumbago

Lumbago är en samlad beteckning för smärta i ländrygg och bäcken. Intensiteten och varaktigheten på besvären kan variera. Det kan röra sig om ett akut tillstånd, ryggskott, med akut smärta och stelhet i ländryggsområdet. Eller ett långvarigt kroniskt besvär med smärta vid speciella rörelser eller av konstant molande karaktär. Orsaken till dessa åkommor är ofta en obalans i ryggens neuromuskulära system. Alltså nervsystemet som styr leder och musklerna. Forskning visar att kiropraktisk behandling är mycket effektiv för ovanstående nämnda besvär.

Diskbråck 

Diskbråck innebär att disken, som är den stötdämpande skivan mellan ryggradens kotor, brister. Den trycker på nerverna och orsakar därför oftast utstrålande smärta i ben, armar, bröstrygg beroende på vart i ryggen diskbråcket sitter. I de flesta fall bildas diskbråcket utan någon orsak. Ibland kan det bero på att du till exempel lyft tungt, vridit eller böjt ryggen på särskilt olyckligt sätt. 

Vanliga besvär vid diskbråck är ont i ryggen, smärta som strålar ner i ett ben, domningar, stickningar och sämre känsel i benen, arm.

Diskbråck läker oftast av sig självt, oftast efter några månader. Behandlingen går i första hand ut på att lindra smärtan och öka funktionen i området. Det kan göras genom en kombination av manuell behandling hos kiropraktor, specifik tränings rehabilitering hos sjukgymnast och antiinflammatoriska mediciner. Opereras är i de allra flesta fall ett sista alternativ efter man har provat manuell behandling och specifik tränings rehabilitering. Det finns även asymptomatiska diskbråck som inte ger ont i rygg och ben.

Ischias

Ovan betyder bensmärta och kan ha olika orsaker. Smärta strålar oftast från ryggen ner i säte, lår och underben. Det finns olika orsaker till Ischias smärta, med hjälp av en grundlig undersökning kan du få rätt behandling hos en kiropraktor kombinerat med sjukgymnast.   

Äkta ischias är en irritation i kroppens största och längsta nerv, ischiasnerven. Denna nerv skickar signaler till och från hela nedre delen av kroppen. Nervretningen kommer oftast från en skadad disk mellan kotorna i ländryggen.

Falsk ischias uppstår när muskulatur och leder i nedre delen av ryggen, bäckenet och höftpartiet blir så irriterat, att smärtorna sprider sig ned i baksida ben. Oftast stannar smärtan och eller domningar över knä nivå.